Panouri solare pentru apă caldă, prin Casa Verde. Detalii despre program

0

Prin programul „Casa Verde“, românii își pot instala panouri solare pentru a avea apă caldă.

Finanțarea nerambursabilă este de 6.000 de lei, care acoperă și TVA, și manopera, pentru panouri standard. Totul este ca solicitantul să fie atent ca să afle când se deschide o nouă sesiune de depunere a cererilor și să aibă toate documentele în regulă. După ce se aprobă dosarul, beneficiarul implementează proiectul pe banii lui, apoi depune cererea de decontare și așteaptă banii de la stat.

Programul „Casa Verde“ prevede acordarea de finanțare nerambursabilă pentru achiziționarea de panouri ce folosesc resurse de energie regenerabilă, adică panouri solare pentru încălzirea apei calde în locuință, pentru care statul decontează 6.000 de lei.

În ultimii ani, cererea de panouri prin programul „Casa Verde“ a fost destul de mare, de multe ori solicitanții stând și noaptea la cozi pentru depunerea dosarelor sau făcând liste de așteptare cu o seară înainte. Finanțarea nerambursabilă de 6.000 de lei acoperă costul cu panoul solar, cu bazinul de apă. Sunt incluse și alte cheltuieli eligibile, cum ar fi TVA-ul și cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului, însă dacă o persoană are nevoie de un panou mai mare pentru a încălzi apa într-o locuință mai mare, atunci va suporta diferența de bani.

Numărul de locuri aferente fiecărui județ se stabilește de la București, de către Ministerul Mediului, în funcție de un algoritm și în funcție de populația respectivului județ.

Procedura de depunere a dosarelor

Dosarul care cuprinde cererea de solicitare din partea persoanelor fizice și multe alte documente se depune la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Dolj.

Solicitantul – persoană fizică – trebuie să facă dovada că este proprietarul casei pentru care cumpără panourile solare. Și cazierul judiciar trebuie la dosar. Persoanele care în trecut au fost condamnate pentru infracțiuni de mediu nu vor primi finanțarea. Foarte important este extrasul de carte funciară, emis cu cel mult de 30 de zile înainte de data la care solicitantul depune cererea, ceea ce presupune ca proprietarii să aibă cadastrul realizat pentru locuința pentru care aplică.

Printre alte acte, mai este nevoie de certificat de atestare fiscală emis de organul local (primărie) pe numele proprietarului locuinței, pentru a se vedea dacă solicitantul are sau nu datorii la plata impozitelor locale.

Beneficiarii trebuie să nu fi primit anterior finanțare printr-un program similar, pentru încălzirea aceleiași locuințe pentru care se cere acum finanțare nerambursabilă pentru panouri solare necesare încălzirii apei.

Cum se face decontarea sumelor

După ce dosarul îi este aprobat, beneficiarul trebuie să meargă la APM pentru a semna cererea de finanțare. Apoi, persoana trebuie să monteze panoul solar, iar factura cu care l-a procurat trebuie dusă la Agenția pentru Protecția Mediului Dolj. Cererea de decontare a sumei nerambursabile se formulează în interval de zece luni de la finalizarea proiectului. Banii se virează de la Administrația Fondului de Mediu, în contul indicat de beneficiar pe cererea de acordare a sprijinului nerambursabil, în interval de o lună sau o lună și jumătate de la depunerea cererii de decont.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Panouri solare pentru apă caldă, prin Casa Verde. Detalii despre program, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns