Panourile solare ale noii centrale de la Cernobîl vor fi puse în funcţiune în următoarele săptămâni

0

Catastrofa nucleară de la Cernobîl nu va fi dată uitării niciodată, însă urmele dezastrului se șterg încetul cu încetul, mai ales după ce Guvernul ucrainean și-a dat acordul pentru ca aici să fie construit un parc solar imens.

Planul Kievului prevede ca pe o suprafaţă de 6.000 de hectare să fie montate panouri fotovoltaice, care pot produce peste 1.000 de megawaţi de energie – prin comparaţie, cel mai mare parc fotovoltaic din România are o capacitate de doar 79 de megawaţi.

”Noua centrală solară va putea furniza electricitatea pentru alimentarea unui sat de dimensiuni medii,” a declarat Yevgen Varyagin din cadrul companiei Solar Chernobyl. Conform AFP, panourile solare vor fi puse în funcţiune în următoarele săptămâni.

Centrala se află la aproximativ 100 de metri distanţă de „sarcofagul” din oţel care etanşează resturile reactorului 4 care a explodat şi a degajat nori de radioactivitate peste o mare parte din continentul european, mai precis, pe trei sferturi din acesta. Tragedia nucleară din 26 Aprilie 1986 a fost recunoscută ca fiind cea mai mare de acest fel din istorie.

Acum, noua centrală solară care se instalează poate asigura un consumul a aproximativ 2.000 de apartamente la bloc, informează Evguen Variaguine, directorul întreprinderii mixte ucraineană-germană „Solar Cernobîl” care a iniţiat acest proiect pentru care s-a cheltuit aproximativ 1 milion de euro.

Structura este formată din aproximativ 3.800 de panouri fotovoltaice instalate pe o suprafaţă de 1,6 hectare. Constructorii estimează că proiectul lor va deveni rentabil peste aproximativ 7 ani.

Ucraina a încearcat să îşi dezvolte propriile ei resurse energetice după ce Rusia a tăiat „robinetul de gaz rusesc” în plină criză între Moscova şi Kiev. Trei alte reactoare au continuat să funcţioneze după catastrofă, dar în 2000 au fost închise, marcând astfel sfârşitul activităţii nucleare industriale la Cernobîl.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Panourile solare ale noii centrale de la Cernobîl vor fi puse în funcţiune în următoarele săptămâni, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns