Președintele României a promulgat ”legea prosumatorilor”. Micii producători pot injecta energia produsă, în rețea

0

Legea care face posibilă injectarea energiei obținute din din surse regenerabile, în reţeaua naţională, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Aşa-numiţii „prosumatori” ar urma să primească bani pentru energia introdusă în sistem, dar plăţile nu vor fi făcute direct, ci posibil printr-o regularizare pe factură.

Noua lege este un pas înainte important şi din punct de vedere al procesului de autorizare, deoarece până acum, românii care aveau sisteme de panouri fotovoltaice nu puteau injecta energia electrică în reţea, fiind nevoiţi deseori să treacă printr-un proces de autorizare lung de peste 450 zile, anevoios cu peste 12 autorizaţii şi scump”, arată comunicatul remis de asociaţia energiaTa.

„În 2018 românii vor primi 22,7 bani pentru fiecare kWh injectat în reţea, fiind de asemenea scutiţi de la orice obligaţii fiscale, iar prosumatorii nu vor primi banii direct, ci se va face o regularizare pe factură, o diferenţă între banii plătiţi pentru energia consumată şi cea vândută în reţea”, se precizează în comunicat.

Printre cele mai importante noutăţi pe care le aduce noua lege se numără obligatitivitatea distribuitorilor de a face posibilă racordarea în 30 zile şi obligativitatea furnizorilor de energie electrică să achiziţioneze energia electrică; prosumatorii sunt scutiţi de la plata tuturor obligaţiilor fiscale în factura de energie electrică, ceea ce înseamnă că nu mai este nesară o firmă sau un PFA.

Orice persoană fizică sau juridică care doreşte un echipamente de energie din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum poate vinde energia electrică, poate să devină prtosumator, atâta timp cât activitatea specifică nu este producerea energiei electrice.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Președintele României a promulgat ”legea prosumatorilor”. Micii producători pot injecta energia produsă, în rețea, 5.0 out of 5 based on 3 ratings
Share.

Autor

Lasa un raspuns