Prima centrală fotovoltaică a Ucrainei a fost inaugurată la Cernobîl

0

Vineri, 5 octombrie, Ucraina a inaugurat prima sa centrală fotovoltaică în zona cu cea mai ridicată radioactivitate, anume la Cernobîl. Noua centrală fotovoltaică este amplasată în zona fostei centrale nucleare, unde în 1986 a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, informează AFP.

Capacitatea centralei este de un megawat, ceea ce înseamnă că poate furniza energie pentru aproximativ 2000 de apartamente. Este compusă din aproximativ 3.800 de panouri fotovoltaice instalate pe o suprafaţă de 1,6 hectare la câteva sute de metri de reactorul avariat.

„Solar Cernobâl” a investit un milion de euro în acest proiect. Directorul companiei ucrainene a promis că până la sfârştiul anului viitor, centrala va ajunge la o capacitate totală de 100 de megawați.

Reactorul numărul patru al centralei nucleare de la Cernobâl a explodat în data de 26 aprilie 1986, contaminând până la trei sferturi din teritoriul Europei. După catastrofă, autorităţile sovietice au evacuat sute de mii de persoane de pe un teritoriu de peste 2.000 de kilometri pătraţi, care a rămas abandonat. Potrivit autorităţilor ucrainene, omul nu va putea reveni în această zonă timp de încă 24.000 de ani însă o prudentă exploatare industrială este posibilă.

foto – agerpres.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Prima centrală fotovoltaică a Ucrainei a fost inaugurată la Cernobîl, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns