Proiect ambițios, coordonat de ONU, în Republica Moldova: panouri solare finanțate cu monede virtuale Bitcoin

0

Capitala Republicii Moldova, Chișinău, și-a luat angajamentul ca până în anul 2020 să producă din surse regenerabile 20% din energia pe care o consumă. Pentru a veni în sprijinul acestui plan, Programul de Dezvoltare al Națiunilor Unite (UNDP) coordonează un proiect-pilot în premieră mondială, care urmează să demareze în luna septembrie.

Postul de știri paneuropean Euronews relatează că UNDP promite că dacă proiectul va da roade în Moldova, el ar putea fi implementat și în România, Kazakhstan, Uzbekistan și chiar în restul Europei.

În primă fază, energia electrică regenerabilă va fi produsă de panouri solare montate pe acoperișul Universității Tehnice a Moldovei, cu sediul la Chișinău. Procurarea și instalarea acestor panouri va fi finanțată de sectorul privat, dar nu în modul clasic, prin sistemul bancar.

Proiectul va fi finanțat de investitorii privați de la The Sun Exchange („Bursa Soarelui”) — un spațiu online de tranzacționare unde persoanele și firmele cumpără panouri solare și le închiriază oriunde în lume.

Panourile solare sunt închiriate pe o perioadă de 20 de ani, iar investitorii vor primi contravaloarea unui procentaj fix din energia produsă. Plata se face prin intermediul celei mai renumite monede virtuale, Bitcoin.

Operațiunea va produce și alt tip de criptomonedă, SolarCoin, ca recompensă pentru producerea de energie regenerabilă. Aceasta poate fi reinvestită în alte proiecte solare sau schimbată pe valută convențională.

Ideea inițială era ca panourile solare să fie montate pe acoperișurile clădirilor publice, precum școli sau spitale, însă ar putea fi aplicată și clădirilor rezidențiale.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Proiect ambițios, coordonat de ONU, în Republica Moldova: panouri solare finanțate cu monede virtuale Bitcoin, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns