Proiectul grandios de energie regenerabilă care va transforma zona radioactivă de la Cernobîl

0

Una dintre cele mai mari companii de energie din Franța este interesată să construiască o instalație solară în zona reactorului nuclear de la Cerbobîl. Engie, compania franceză, se află în negocieri, în acest sens, cu Ucraina.

Potrivit lui Ostap Semerak, ministrul ecologiei din Ucraina, francezii vor începe un studiu de pre-fezabilitate finanțat de guvernul francez. Rezultatele ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului.

„Experiența Franței în domeniul nuclear este unul dintre motivele pentru care am vrut să colaborăm cu aceștia”, a declarat  Semerak pentru The Washington Post. „Ne-au abordat după ce am anunțat intenția noastră de a dezvolta energii regenerabile în Cernobîl”, a declarat ministrul ecologiei din Ucraina.

Se pare că instalația solară care urmează să fie construită la Cernobîl va avea o valoare de 1,25 miliarde de dolari.

În ciuda faptului că zona rămâne contaminată și că o cantitate mare de material radioactiv este încă în reactorul demolat, Ucraina vrea să utilizeze Cernobîlul ca bază pentru energia regenerabilă.

Mai mulți investitori străini au fost interesați să schimbe complet zona de excluziune din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl, la trei decenii de la catastrofa care a provocat mutarea a peste 300.000 de persoane din orașul ucrainean. Nu mai puțin de 39 de companii și-au exprimat dorința de a transforma locul într-un parc fotovoltaic, între acestea numărându-se 13 investitori internaționali, precum China, Germania, Irlanda, Danemarca, Austria, Bulgaria și Belarus.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Share.

Autor

Lasa un raspuns