România are prima benzinărie dotată cu panouri solare. Unde se află

0

Divizia de retail a Grupului KMG International, Rompetrol Downstream, a finalizat dotarea primei benzinării Rompetrol cu panouri solare de mare capacitate, o premieră pentru România şi regiunea Mării Negre, conform unui comunicat al companiei.

Prima staţie de benzinărie dotată cu panouri solare este situată pe Şoseaua de centură a Capitalei şi în apropierea depozitului de carburanţi din localitatea Mogoşoaia.

„Este un proiect pilot, care ne va oferi toate informaţiile necesare pentru o posibilă extindere a acestuia şi la alte staţii Rompetrol din România”, a declarat Vlad Rusnac, chief retail officer al KMG International.

Soluţia tehnică adoptată pentru staţia Mogoşoaia a vizat dotarea în principal cu o centrală electrică foltovoltaică (CEF) formată din 60 de panouri (suprafaţă totală panouri – 141,2 mp, suprafaţă teren dispunere panouri – 800 mp, putere totală panouri – 21 kWp), care a fost racordată la reţeaua electrică prin intermediul postului de transformare de medie tensiune al depozitului Rompetrol.

„Prin implementarea acestui proiect, ne aşteptăm ca circa 42% din necesarul energetic al staţiei să fie asigurat din surse regenerabile, ceea ce ar genera şi o reducere cu circa 30% a emisiilor de CO2. De exemplu, sistemul a produs în luna mai circa 4.600 KWh, cu o medie zilnică de 148 KWh – consumul unei combine frigorifice de clasa A+++ întrun an de zile”, a explicat Rusnac.

Centrala are o putere maximă de 20 KVA şi este dimensionată astfel încât energia produsă fie consumată integral în staţia de distribuţie carburanţi.

Panourile fotovoltaice sunt prevăzute cu un sistem care le ghidează în mod continuu spre sursa de lumină, asigurând randamentul maxim şi producând cu 44% mai multă energie în comparaţie cu un sistem static.

Sistemul cuprinde şi 2 invertoare de ultimă generaţie, care au randament de circa 98% şi dispozitive de protecţie încorporate (protecţie la scurtcircuit, protecţie diferenţială, monitorizare condiţii izolaţie şi protecţie împotriva funcţionării în regim insularizat).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
România are prima benzinărie dotată cu panouri solare. Unde se află, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns