România are prima locuință cu costuri zero de întreținere. A fost realizată de un tânăr de 25 de ani

0

Un adolescent din România a fost desemnat unul dintre cei mai puternici lideri tineri din lume, de către o organizaţie americană. Mihai Toader Pasti, în vârstă de 25 de ani, a realizat, împreună cu câțiva colegi de-ai săi, o locuinţă cu costuri zero de întreţinere care îşi produce singură energia electrică, reciclează apa şi îşi asigură temperatura optimă.

Inginer de profesie, tânărul a realizat singura locuință 100% sustenabilă din România. A fost ajutat în proiectul lui de suflet de studenţii de la mai multe universităţi din Bucureşti, cu toții făcând parte din organizatia EFdeN . Proiectul a ajuns în finala celei mai mari competiţii de locuinţe solare din lume

„Când spunem că noi am executat casa asta chiar vorbim foarte serios. Noi am fost pe șantier, am făcut partea de fundație, pereți, tot ce înseamnă vopsit, mobilă iarăși făcută de noi în atelierele partenerilor. Adică această colaboarare dintre studenți, între universități dar și parteneri a fost soluția pe care noi am găsit-o pentru a inova în această competiție, pentru a crea lucruri noi fiecare entitate vine cu diverse lucruri. Tinerii vin cu energia și cu creativitatea, profesorii vin cu experiența lor și cu informațiile pe care le au, iar companiile vin mai departe cu alte informații, cu infrastructura, fondurile necesare și iarăși experiența lor într-o altă direcție”, a spus Mihai Toader Pasti, într-un interviu acordat pentru Digi24.ro.

Realizarea prototipului a costat 350.000 de euro, dar producţia la scară largă ar putea să scadă costurile până la 130.000 de euro. Acum casa a devenit Centru de Cercetare, un loc în care tinerii studenți se întâlnesc zilnic. Fac parteneriate, caută sponsori şi încearcă să vina cu tehnologii de ultimă generaţie. Consideră că astfel de proiecte îi ajută să pună în practică ce învaţă în facultate şi că depinde de fiecare dintre noi să contribuim la schimbare.

Casa construită de studenţi este inteligentă şi poate fi programată de la distanţă.

Din anul 2020, Uniunea Europeană impune ca toate casele care se vor construi în România să reducă drastic costurile de întreţinere. Este şi motivul pentru care studenţii îşi doresc să realizeze un alt proiect îndrăzneţ: un cartier rezidenţial cu case solare inteligente.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
România are prima locuință cu costuri zero de întreținere. A fost realizată de un tânăr de 25 de ani, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Share.

Autor

Lasa un raspuns