Șosele solare în capitala Japoniei. Un kilometru de drum solar, mai ieftin decât unul de autostradă românească

0

La Tokyo  vor exista „străzi solare”. Japonezii au decis să transforme șoselele pentru ca acestea să colecteze energia de la soare, cu ajutorul panourilor solare instalate sub asfalt.

Efortul are ca miză promovarea capitalei japoneze ca oraş ecologic, atât în ţară cât şi afară, cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2020, scrie The Independent.

Deasupra panourilor este un material special care să asigure durabilitatea, făcând posibilă deplasarea autovehiculelor. Un astfel de demers nu este nou, străzi solare fiind construite şi în Franţa şi în pistele pentru biciclişti.

Autoritățile japoneze au în vedere mai mult decât promovarea oraşului pentru Olimpiadă. Şi-au propus ca până în 2030, consumul de energie din Tokyo să fie acoperit în proporţie de 30% de energie regenerabilă, comparativ cu ţinta pentru 2016 de 12%.

Componentele pentru șoselele solare sunt extrem de scumpe, iar spre exemplu, în Franţa, un kilometru de stradă solară costă aproximativ 5 milioane de euro. Este mai puţin totuşi decât un kilometru de pe viitoarea Autostrada Piteşti-Sibiu unde, în medie, un kilometru de autostradă va costa 13 milioane de euro, conform unei analize Mediafax, realizate anul trecut, deci de două ori şi jumătate mai mult faţă de preţul construirii străzii solare din Franţa.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Șosele solare în capitala Japoniei. Un kilometru de drum solar, mai ieftin decât unul de autostradă românească, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns