Tăierea sprijinului pentru producătorii europeni de energie curată scoate Europa din topul liderilor privind energia solară

0
energie solara europa

Asia ar putea deveni, în următorii ani, noul lider mondial în sectorul energiei solare

Reducerea sprijinului pentru investitorii în energie regenerabilă la nivel european plasează Europa tot mai jos în topul liderilor mondiali privind energia solară, experţii preconizând că, în următorii ani, Asia va prelua conducerea în acest sector.

În 2013, au fost instalate, la nivel global, panouri solare fotovoltaice care însumează 37GW de energie solară, arată un raport publicat de Asociaţia Europeană a Industriei Fotovoltaice (EPIA).

Potrivit liderului EPIA, Gaëtan Masson, capacitatea de energie solară la nivel global a atins 136.7GW în 2013, marcând o creştere de 35% faţă de aceeaşi perioadă din 2012. De asemenea, raportul mai arată că Asia va ajunge lider mondial în sectorul energiilor curate, în anii următori, depăşind Europa, în prezent cel mai mare dezvoltator din lume a tehnologiilor verzi.

Cifrele arată că Europa deţinea peste 70% din noile instalaţii fotovoltaice la nivel global în 2011, 59% un an mai târziu, iar cu 10 GW mai multă capacitate nou instalată în 2013, Europa a reprezentat doar 28% din piaţă la nivel global.

În unele ţări europene, printre care şi România, reducerea drastică a sprijinului pentru producătorii de energie regenerabilă, precum și modificările neplanificate ale politicilor privind energiile verzi, au afectat dezvoltarea pe continent a tehnologiei solare.

Italia este dată drept cel mai grav exemplu în acest sens, pierzând a treia poziţie de pe piaţa de panouri solare din lume, în 2012, cu o marjă de 70% mai puţină productivitate în 2013. Germania, de asemenea, lider mondial cu o marjă considerabilă, a avut o scădere de 57% a productivităţii în 2013, ca urmare a modificărilor aduse în lege.

Şi în România, modificarea legii a pus pe fugă investitori importanţi, cel mai recent caz fiind Lukoil, compania anunţând că intenţionează să îşi mute investiţiile în energie curată în Rusia. Noua lege stabileşte că, începând din 1 iulie 2013, producătorii de energie regenerabilă vor primi numai o parte din certificatele verzi, urmând să le recupreze din 31 martie 2017.

Potrivit OUG 57/2013, se amână până în 2017, acordarea unui certificat verde pentru producătorii de energie în hidrocentrale noi cu puteri instalate de până la 10 MW, un certificat verde pentru companiile care exploatează parcuri eoliene şi două certificate verzi în cazul producătorilor de electricitate fotovoltaică.

Înainte de modificarea actului normativ, se acordau trei certificate pentru hidrocentrale, două pentru energia eoliană şi şase pentru energia solară.

Roxana Muntean

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (22 votes cast)
Tăierea sprijinului pentru producătorii europeni de energie curată scoate Europa din topul liderilor privind energia solară, 5.0 out of 5 based on 22 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns