Țările cu cele mai atractive piețe din lume pentru investiții în energie regenerabilă

0

China este țara care rămâne pe primul loc în clasamentul celor mai atractive 40 de pieţe din lume pentru investiţii în energie regenerabilă, conform ultimului raport EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI). Statele Unite ale Americii au pierdut acest loc în luna mai 2017, coborând pe locul al treilea, după India – a cărei poziție e din ce în ce mai fragilă în cadrul clasamentului.

În SUA, Comisia americană pentru comerţ internaţional (USITC) a emis o reglementare preliminară prin care se menționează că importurile crescute de panouri solare au potenţialul de a genera „daune serioase” pieţei interne. Industria generării de energie electrică din energie solară aşteaptă recomandările finale ale acestei comisii până la data de 13 noiembrie 2017.

Raportul mai arată că ţările din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord urcă în clasament, în contextul unei intensificări a activităţii în zona energiilor regenerabile şi a unei serii de reglementări legate de politicile din domeniu, de finanţare a tranzacţiilor şi de ofertele din regiune. În Egipt, International Finance Corporation a aprobat suma de 635 milioane USD pentru proiecte de energie solară totalizând 500MW. Arabia Saudită a inițiat o licitație pentru prima sa fermă eoliană la scară industrială – un proiect de 400 MW, iar Algeria, nou intrată în index, pe poziţia 38, o licitaţie de energie solară de 4GW.

În ciuda instabilităţii regionale, Coreea de Sud a urcat patru poziţii până la locul 29, ca urmare a planurilor de creştere a cotei energiei regenerabile de la 6,6%, cât înregistrează în prezent, la 20% până în 2030, aşa cum a anunţat recent Moon Jae-in, noul preşedinte ales.

Franţa a ajuns pe poziţia a şasea, fiind astfel în creştere cu două poziţii.

Raportul RECAI recapitulează ce s-a întâmplat în ultimii 15 ani și marchează momentele cheie ale parcursului energiilor regenerabile, estimând că noile energii generate eolian şi solar vor reprezenta 34% din producția de energie de la nivel global până în anul 2024.

„În Europa devine foarte <<la modă>> combinația panouri fotovoltaice pe acoperiș + capacitate de stocare a energiei electrice + automobil electric. Este posibil ca schemele naționale de sprijin pentru electricitatea din surse regenerabile de energie să devină mai puțin relevante pe măsură ce costul uniformizat pe termen lung al electricității din astfel de surse devine comparabil cu cel al tehnologiilor clasice, pe măsură ce progresul tehnologic aduce scăderea costurilor de capital,”  a declarat Valeriu Binig, partener în cadrul Departamentului de asistență în afaceri, EY România.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Țările cu cele mai atractive piețe din lume pentru investiții în energie regenerabilă, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns