Un institut din România își face parc eolian-solar cu fonduri de la Uniunea Europeană!

0

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare INCDTIM Cluj-Napoca a obșinut fonduri europene pentru a-și construi un parc cu capacități de producție de energie regenerabilă, atât solară, cât și eoliană, unități de stocare de energie și stații de încărcare rapidă a automobilelor electrice.

Un anunț de consultare a pieței pentru evaluarea costurilor proiectului a fost deja lansat de instituția din Cluj-Napoca.

Parcul energetic ar urma să aibă o putere instalată de cel puțin 1 MW, din care panouri fotovoltaice de minin 990 KW, plus 2 turbine eoliene cu ax vertical. Va mai avea o celulă de stocare cu putere nominală maximă de 10 KW și capacitate de încărcare de 10 KWh, dar și stații de încărcare rapidă a automobilelor electrice,un  sistem software de monitorizare și contorizare a energiei electrice, invertoare trifazate, sistem tracking cu 2 axe și post de transformare de la medie la joasă tensiune.

Potrivit reprezentanților Institutului, există deja un plan topografic al locației în care va fi ridicat parcul energetic.

Intenția de construire a acestui parc face parte din proiectul denumit „Cluster Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot in Energii Alternative”, pentru care Institutul din Cluj a obținut toamna trecută o finanțare nerambursabilă de 6,85 milioane lei, din care 5,82 milioane lei fonduri UE și restul de la bugetul de stat. Valoarea totală estimată a proiectului depășește 13 milioane lei. La proiect participă ca partener și Primăria Cluj, printr-o firma la care este acționar unic, potrivit profit.ro.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Share.

Autor

Lasa un raspuns