Una dintre cele 9 case „inteligente” existente în lume aparține unui jurnalist român

0

Dintre cele 9 case „inteligente” care există în întreaga lume, una îi aparţine jurnalistului braşovean George Buhnici, acum prezentatorul emisiunii „I like IT” de la Pro TV.

Locuinţa a primit, în februarie 2018, certificatul de „Casă pasivă premium”, prima din România şi din estul Europei. Construcţia se află în satul Tămaşi (Corbeanca), la 20 de kilometri de Bucureşti.

George Buhnici are o casă eficientă energetic, sigură, confortabilă şi automatizată.

„Proiectul #casabuhnici produce energie, se încălzeşte de la soare şi din pământ, recuperează apa de ploaie şi e un cămin prietenos, în care se trăieşte frumos”, a declarat jurnalistul pentru presa centrală. 

George Buhnici s-a ocupat împreună cu arhitecţi, ingineri şi constructori de construcția unei astfel de case.

Energia locuinţei e produsă de 70 de panouri fotovoltaice puse pe acoperiş, care produc 18 kilowaţi. A fost instalată o pompă de căldură sol-apă cu trei puţuri la 90 de metri adâncime, la care e conectat un sistem de încălzire în pardoseală. Nu există aer condiţionat în Casa Buhnici. Răcirea se face cu ajutorul unor panouri montate pe pereţi, traversate de ţevi prin care circulă apă rece. 

„Toată casa e automatizată şi poate fi controlată de pe telefon: lumini, aparate electrocasnice, ventilaţie, instalaţii electrice. Cinci senzori meteo monitorizează temperatura, umiditatea şi dioxidul de carbon”, a spus inginerul Marius Şoflete, cel care a proiectat structura casei.

 „Casa e înţesată cu instalaţii high-tech: oglinzile de la baie se conectează cu muzica de la telefon. Rulourile se coboară şi se ridică în funcţie de poziţia soarelui, iar la intrare e un cititor de amprente. Mobila din bucătărie e dotată cu senzori, astfel încât, dacă o atingi, aceasta se iluminează”, adaugă inginerul. „Odată ce avem o casă pasivă, nu aerisim cu ferestrele. Aerisim cu sistemul de ventilaţie cu recuperare de căldură şi atunci, indiferent că răcim sau încălzim, toată căldura din casă este recirculată, adică aerul intră prin dormitoare prin zonele de odihnă, se plimbă prin casă şi iese prin bucătărie şi prin băi”, a exemplificat şi Buhnici.

George Buhnici a dezvăluit că toată electricitatea consumată pentru încălzire, apă caldă, ventilaţie, iluminat şi gadgeturi conectate la curent şi internet costă 60 de lei pe lună.

„Încă 40 de lei am dat pentru apă şi canalizare. Apa din reţeaua publică este foarte bună. Şi cam atât”, spune jurnalistul.

Locuința inteligentă a costat aproape 300.000 de euro, fără a pune la socoteală preţul terenului.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Una dintre cele 9 case „inteligente” existente în lume aparține unui jurnalist român, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns