Zboruri fără emisii: Un designer spaniol a proiectat un avion solar cu o capacitate de 800 de locuri

0
Aeronava solara


Aeronavă alimentată cu energie solară și eoliană. Foto via businessinsider.com

Oscar Vinals, un designer din Barcelona, a proiectat un avion unic în lume – „Progress Eagle”, aeronava echipată cu panouri solare fotovoltaice și o turbină eoliană gigant e, pentru creatorul ei, simbolul zborurilor cu zero emisii.

Designerul spaniol a mai proiectat un avion numit AWWA Sky Whale, însă acum și-a depășit propriile ambiții, creând un nou concept denumit AWWA-QG Progress Eagle. Aeronava e concepută să zboare cu ajutorul energiei regenerabile, și a fost proiectată să transporte 800 de pasageri (cel mai mare avion disponibil astăzi poate să transporte puțin peste 500 de pasageri).

Oscar Vinals speră că designul lui va putea deveni o realitate în anul 2030, și că aeronava sa va fi echipată cu un motor care funcționează pe bază de hidrogen, în locul combustibililor fosili. De asemenea, turbina eoliană gigant ar servi drept motor, în timp ce restul de energie necesară zborului ar fi acoperită de panourile solare fotovoltaice integrate în avion.

Avionul Progress Eagle

Aeronava Progress Eagle

Mai mult, ca și în cazul vehiculelor electrice cu zero emisii, aeronava ar fi aproape silențioasă. Aceasta ar avea, de asemenea, o clasă nouă de pasageri în partea din față a avionului. Foarte generos în ceea ce privește spațiu, avionul ar putea avea camere private, magazine și restaurante.

„Douăsprezece ore în avion s-ar simți ca într-un hotel select”, punctează designerul aeronavei. „Acest lucru ar reduce stresul unui zbor lung.”

Celule solare cuantice, nanofirele la putere cinetică și undele radio care transmit energie – sunt tehnologii care există doar într-o scară limitată, în cele mai bune laboratoare din întreaga lume. „Dar, în doar câțiva ani, am putea să ne depășim propriile limite și să construim ceva inimaginabil”, se arată pe pagina proiectului. În prezent, creatorul avionului are la dispoziție doar 40% din tehnologiile necesare pentru construirea avionului.

E o viziune frumoasă, ambițioasă, chiar dacă e puțin probabil că va deveni realitate. Și, spre deosebire de alte aeronave, Progress Eagle nu este concepută pentru război.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Zboruri fără emisii: Un designer spaniol a proiectat un avion solar cu o capacitate de 800 de locuri, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns