Fermele eoliene duc la esuarea balenelor

0

fermele_eoliene_duc_la_esuarea_balenelor.jpgUn studiu britanic arata că fermele eoliene din larg, platformele petroliere si chiar navele aflate in trecere sunt o amenintare si mai mare pentru balene decat sonarele submarinelor (dispozitive cu ultrasunete, care permit determinarea distantei unui obstacol – n.r.), considerate de ecologisti vinovate pentru esuarea acestora pe plaje. Studiul nu dezminte insa faptul ca sonarele perturba navigarea lor.

Cercetatorii de la Universitatea „St. Andrews”, care studiaza balenele cu cioc, specie care esueaza frecvent, au aratat ca acestea sunt creaturi timide, care se sperie de „orice lucru neobisnuit”, in ciuda marimii lor, asemanatoare cu cea a unui rinocer, si a greutatii, comparabila cu cea a unui autobuz.

Britanicii trebuie sa se astepte si la alte esuari, in special in largul coastelor Scotiei, zona in care balenele se aduna pentru a se hrani, spun specialistii. Ei au expus mamiferele marine la o serie de sonare si le-au urmarit reactiile, utilizand un aparat electronic atasat acestora. „A existat intotdeauna o asociere intre sonare si eşuarea balenelor cu cioc, dar acum chiar avem dovada. Dar, poate chiar mai important, am descoperit ca balenele sunt speriate de aproape orice sunet neobisnuit”, spune Ian Boyd, coordonatorul studiului.

Acesta spune ca alte sunete sunt si mai periculoase, pentru ca pot fi auzite constant, ceea ce ar putea afecta hranirea si ciclurile de reproducere ale balenelor. Boyd a concluzionat ca, in cele mai multe circumstante neobisnuite, ele nu pot scapa din zona respectiva, devin dezorientate si esueaza.

adevarul.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (23 votes cast)
Fermele eoliene duc la esuarea balenelor, 5.0 out of 5 based on 23 ratings
Share.

Autor

Lasa un raspuns