Păduri protejate de tăierile ilegale de lemne cu ajutorul energiei solare

0

Două păduri din România sunt supravegheate și protejate astfel de tăietorii de lemne, grație energiei solare. Mai multe terminale GSM montate în păduri și alimentate cu energie solară ajută la transmiterea de informaţii despre braconieri sau cei care taie ilegal copaci.

Instalaţia pentru monitorizarea pădurii este formată din nu mai puţin de zece panouri fotovoltaice, dispuse astfel încât să capteze cât mai multă energie solară şi o cutie de culoare albă, în care este încapsulată tehnologia GSM.

Instalaţiile pot capta sunete de drujbă, de împuşcătură sau de tractor agricol forestier pe care le transmite într-un dispecerat, de unde să fie declanşată alerta.

Echipamentele sunt montate în locuri secrete, din pădurile supravegheate. Sistemele sunt instalate de o organizaţie de protecţie a mediului şi se află, încă, în faza de testare

O singură instalaţie de acest tip monitorizează eficient o suprafaţă de 100 de hectare de pădure şi costă aproximativ 600 de euro. Tehnologia este dezvoltată de o companie americană şi folosită pentru protecţia a 24.000 de hectare de pădure. România este prima ţară cu climă temperat- continentală, în care e testat sistemul. Şapte astfel de instalaţii sunt montate în două păduri din ţară şi au rezistat fără sincope de funcţionare, la temperaturi sub minus 20 de grade Celsius.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Păduri protejate de tăierile ilegale de lemne cu ajutorul energiei solare, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns