Record: Germania a obținut 78% din necesarul de electricitate din surse regenerabile

1
instalatii solare fotovoltaice pe acoperis

Germania atinge un nou record în generarea energiei din surse curate. Foto via Shutterstock

Germania a stabilit un nou record național după ce a reușit să genereze, cu ajutorul surselor regenerabile, nu mai puțin de 78% din cererea de energie electrică din 25 iulie, depășind recordul anterior de 74%, stabilit în luna mai 2014.

Potrivit unei analize realizate de expertul german Craig Morris pe blogul Energiewende, furtunile din întreaga Europă de Nord, combinate cu condițiile însorite din sudul Germaniei au dus la un nou record.

Morris scrie, citat de Climate Progress, că cea mai mare parte a turbinelor eoliene din Germania sunt instalate în partea de nord, în timp ce majoritatea panourilor solare fotovoltaice se află în sud.

Expertul spune că turbinele eoliene și panourile solare fotovoltaice germane au generat, în 25 iulie, 40.65 gigawați (GW) de putere. Dacă se adaugă și alte forme de energii regenerabile, inclusiv cei 4,85 GW din biomasă și 2,4 GW de hidroenergie, totalul ajunge la 47,9 GW de energie din surse regenerabile – energie generată într-un moment în care cererea de energie de vârf a fost de 61,1 GW, sâmbătă după-amiaza.

Pentru a-și susține analiza, Morris citează și cifrele anticipate de Agora Energiewende, o firmă de politici energetice din Germania care susține că sursele regenerabile au acoperit 79% din consumul intern de energie în acea zi.

Sursele curate au reprezentat 27,8% din consumul de energie din Germania în 2014, de la cifra modestă de 6,2 la sută în anul 2000. Extinderea energiilor regenerabile și fenomenele meteorologice – o iarnă relativ blândă – au condus și la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră în Germania.

Emisiile de gaze cu efect de seră din țară au ajuns acum la cel mai mic nivel din 1990, potrivit analiștilor de la Agora Energiewende.

Astfel, 2014 pare să fie un an important pentru tranziția Germaniei la sursele regenerabile de energie, trecere cunoscută sub numele de Energiewende.

Programul urmărește să elimine treptat energia nucleară până în 2022 și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 80% până în 2050. În plus, Guvernul german vrea să dubleze, până în 2035, procentul de energii regenerabile în mixul de energie al țării.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
Record: Germania a obținut 78% din necesarul de electricitate din surse regenerabile, 5.0 out of 5 based on 4 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Un comentariu

Lasa un raspuns