Ministerul Mediului lansează programul de electrificare a locuințelor din România care nu au energie electrică

0

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică „Ghidul de finanţare a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice.

Astfel, locuinţele din România care nu dispun de curent electric vor primi „energie verde”.

Deocamdată, de acest program de dotare cu sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică vor putea beneficia locuinţele situate la cel puţin de doi kilometri faţă de reţeaua convenţională de distribuţie.

„Finanţarea nerambursabilă, asigurată de Administraţia Fondului de Mediu este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA”, se arată în document.  Pot intra în program numai proprietarii locuinţelor fără energie electrică, care folosesc permanent casele pentru care cer banii, aceştia urmând să se adreseze primăriilor locale. Cererile de finanţare vor fi procesate de funcţionarii primăriilor care le centralizează şi le trimit autorităţilor de mediu.

Conform propunerii, sunt considerate cheltuieli eligibile achiziţia sistemului fotovoltaic (panou fotovoltaic, acumulatori, invertor, structura de montaj a sistemului şi tablou electric de curent continuu-alternativ), dar şi punerea în operă a instalaţiei electrice interioare şi exterioare a imobilului. Totuşi, valoarea acestor intalaţii nu poate depăşi un procent de 15 la sută din valoarea totală a programului pentru fiecare locuinţă în parte. Specialiştii din piaţă susţin că un astfel de sistem costă, cu tot cu montaj, cel mult 18.000 de lei. Suma dată de stat acoperă astfel şi instalaţiile interioare şi exterioare şi o eventuală manoperă de montaj mai scumpă din cauza locurilor mai greu accesibile în care se află respectivele locuinţe.

Fiecare beneficiar va dispune de patru panouri fotovoltaice a câte 2 metri pătraţi, cantitatea energie furnizată de acestea fiind considerată îndestulătoare. Poate fi finanţată achiziţionarea panourilor care au cel mult 20 de kilograme şi care pot să reziste la vânt de 200 km/h, la un strat serios de zăpadă (500 kg/m2) şi la un “bombardament” cu grindină peste medie.  În plus panourile trebuie să aibă un interval de temperatură de funcţionare între  -30°C şi 70°C.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Ministerul Mediului lansează programul de electrificare a locuințelor din România care nu au energie electrică, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns