Panouri fotovoltaice in lumea a treia mai apreciate decat petrolul

0

Se estimează că aproximativ 1,2 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc fără electricitate. Mulţi dintre aceşti oameni îşi luminează casele cu lămpi cu petrol – un combustibil care are efecte negative asupra sănătăţii, plus că este şi foarte costisitor.

panouri fotovoltaice in lumea a treia

panouri fotovoltaice in africa

În aceste condiţii, panourile fotovoltaice ar putea părea cea mai bună alternativă în părţile însorite ale globului pământesc, cu excepţia celor săraci care nu îşi pot permite să plătească avans pentru aceste echipamente, care începe de la 50 de dolari pentru un sistem de acoperiş modest.

„Chiar dacă panourile fotovoltaice au devenit mult mai accesibile în ultimii zece ani, este încă scump să te conectezi la alte surse de energie”, crede Paul Polak, un antreprenor care şi-a petrecut ultimii 25 de ani creând instrumente accesibile şi care sunt folosite de milioane de agricultori săraci.

Unele companii din domeniul solar fotovoltaic vin în întâmpinarea acestei probleme cu modele de finanţare în rate. Scopul este de a ajuta familiile cu venituri mici să facă faţă costurilor de instalare a panourilor solare fotovoltaice, permiţându-le clienţilor să le plătească în rate.

„Oamenii care cumpără petrol lampant astăzi au bani”, spune Wolfgang Gregor, secretarul general al Asociaţiei Globale de Iluminat, un grup de lobby din Paris, fondat anul trecut. „Noi dorim să oferim cea mai bună lumină, multă lumină, şi, desigur, cea mai ieftină lumină. Perdanţii vor fi marile companii de petrol care vând cherosen”, a adăugat Gregor.

panouri fotovoltaice ieftine

panouri fotovoltaice in lumea a treia

În ceea ce priveşte Africa, o mare parte a populaţiei deţine mai degrabă telefoane mobile, decât electricitate.

În aceste condiţii, există o companie în Marea Britanie, cu 15 angajaţi, în Cambridge, care are mai mult de 20.000 de sisteme solare instalate în ţările africane, printre care Kenya, Zambia, Malawi, Sudanul de Sud, Uganda, Africa de Sud, Etiopia.

Clienţii companiei Azuri plătesc o taxă de instalare de aproximativ 10 dolari pentru un panou solar fotovoltaic care se ataşează pe un acoperiş şi are două sisteme de iluminare cu led. Kitul de instalare conţine totodată, un dispozitiv de încărcare pentru telefoanele mobile. Astfel, utilizatorii plătesc aproximativ 1,50 dolari pe săptămână, mai puţin de jumătate faţă de cât ar costa cherosenul şi în felul acesta ei îşi luminează casele timp de 8 ore pe zi.

Ratele sunt plătite în 18 luni dacă utilizatorii recurg la acest mod de a-şi achiziţiona sistemul de iluminare. „Cel mai important lucru este că suntem capabili să punem în valoare puterea solară cu aceste sisteme fotovoltaice, economisind bani faţă de varianta utilizării cherosenului, care este şi extrem de dăunător sănătăţii”, subliniază reprezentanţii companiei.

În luna februarie, Azuri a făcut un împrumut de 1,5 milioane dolari pentru a-şi finanţa proiectul de extindere. „Aceste sisteme pot contribui cu adevărat la dezvoltarea economică pentru aceste populaţii din zona rurală”, a declarat Grigore Keoleian, directorul Centrului pentru Sisteme Sustenabile de la Universitatea din Michigan.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (23 votes cast)
Panouri fotovoltaice in lumea a treia mai apreciate decat petrolul, 5.0 out of 5 based on 23 ratings
Share.

Autor

Lasa un raspuns