China vrea să instaleze primul parc fotovoltaic pe orbita pământului

0

Dacă ar fi folosite în spaţiul cosmic, acolo unde există soare non-stop, panourile solare ar putea produce de până la şase ori mai multă electricitate decât este posibil cu un parc fotovoltaic terestru.

Conceptul este discutat de multă vreme, dar s-a lovit până acum de costuri exorbitante şi problema transferului energiei obţinute în reţelele terestre de distribuţie.

China anunţă oficial planuri pentru dezvoltarea unui sistem fotovoltaic pentru generarea energiei electrice care ar urma să fie plasat în orbita geo-sincronă, la o distanţă de 36.000 km deasupra pământului. Apărând într-un punct fix de pe cer, noul complex fotovoltaic ar urma să transmită energia generată folosind microunde sau diode laser de mare putere unor dispozitive receptoare aflate la sol, scrie go4it.

Proiectul testat la scară redusă între anii 2021-2025 ar putea fi extins în prejma anului 2030, ţintind o capacitate de generare a energiei electrice de ordinul megawatt-ilor.

Chiar şi cu panouri solare optimizate pentru greutate redusă, numărul foarte mare de unităţi necesare ar putea duce greutatea finală de trimis pe orbită la peste 1000 de tone. Astfel, costurile de instalare vor depăși cu mult profitul estimat a fi obţinut în urma exploatării comerciale a energiei electrice obţinute.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
China vrea să instaleze primul parc fotovoltaic pe orbita pământului, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns