Din martie, românii pot primi până la 20.000 de lei de la stat pentru instalarea panourilor fotovoltaice

0

Românii (persoane fizice) care doresc să se înscrie în programul guvernamental prin care pot primi până la 20.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice vor putea face asta începând cu luna martie.

„Intâi trebuie să dăm drumul la sesiunea de acreditare a firmelor care montează. Vreau să o facem cât mai repede, poate chiar într-o săptămână, mai am nevoie de un răspuns de la Ministerul Dezvoltării. După ce acredităm instalatorii, vom face publice listele şi estimez că în martie, cel mai probabil la jumătatea lunii martie să poată să înceapă înscrierea persoanelor fizce”, a declarat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică, potrivit Economica.net.

Potrivit  Administraţiei Fondului pentru Mediu, fondurile pentru program acoperă instalarea de panouri fotovoltaice pentru 30.000 de locuinţe la nivel naţional, iar fondurile se vor acorda pe sistemul „primul venit, primul servit”, deci în ordinea înscrierii în program.

Care sunt etapele programului: 

a) publicarea pe pagina de internet a Autorității a informațiilor necesare demarării programului;
b) validarea, încheierea contractelor cu instalatorii și publicarea listei acestora;
c) înscrierea solicitanților, rezervarea sumelor aferente finanțării și aprobarea solicitanților;
d) obținerea ATR și încheierea contractelor de finanțare nerambursabilă;
e) implementarea proiectului;
f) decontarea și plata sumelor solicitate de către instalatorii validați;
g) monitorizarea beneficiarilor finali.

Ce se finanţează:

1. Cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, având ca principale părți componente:
a) panouri fotovoltaice;
b) invertor;
c) materiale conexiuni;
d) structura de montaj a sistemului;
e) modul de comunicație;
f) contor inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice și care permite colectarea și transmiterea datelor relevante de la distanță, în format electronic;
g) tablou electric curent continuu/curent alternativ. (

2. Cheltuieli cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice.

3. TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (5 votes cast)
Din martie, românii pot primi până la 20.000 de lei de la stat pentru instalarea panourilor fotovoltaice, 3.8 out of 5 based on 5 ratings
Share.

Autor

Lasa un raspuns