Obiectiv sub potențialul național: România și-a propus pentru 2030 o ţintă pe regenerabile de 27,9%

0

România și-a propus să asigure mai puțin de 28% din consumul de energie al anului 2030 din surse regenerabile, un obiectiv mult sub potențialul național, consideră producătorii de energie verde.

”Ţinta pe care şi-o propune România în privinţa energiei din surse regenerabile pentru 2030 este de 27,9% şi sperăm să accepte Comisia Europeană o ţintă sub nivelul mediu al Europei”, a declarat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Zoltan Nagy-Bege, aflat la WindEurope Conference & Exhibition, la Bilbao, potrivit Agerpres.

Surprinzător, pentru o economie care o pornise serios pe calea energiilor verzi în urmă cu câțiva ani, ținta stabilită pentru 2030 este chiar mai redusă decât obiectivul stabilit la nivelul UE, de 32%.

„Prioritatea noastră numărul 1, ca ţară, este să finalizăm Planul Naţional Integrat Energie-Schimbări Climatice (PNIESC) şi să negociem cu Comisia Europeană acea ţintă pentru SRE (surse regenerabile de energie, n.r.) pe care ne-o asumăm şi ne propunem să o îndeplinim până în 2030, de 27,9%. Este foarte greu să cred că aceasta va fi cifra finală având în vedere potenţialul României. Noi am depăşit deja ţinta de 26%. Să ne propunem doar două procente în plus, adică să accepte Comisia Europeană o ţintă mult sub nivelul mediu al Europei, în condiţiile în care până acum eram peste medie! În acelaşi timp, trebuie să vedem şi situaţia particulară a României. Noi am avut o schemă de sprijin destul de avantajoasă din punct de vedere al investitorilor în regenerabile: schema cu certificare verzi, care momentan are un efect în preţul final al energiei de 12,5 euro la fiecare MWh la majoritatea consumatorilor. Sunt unii consumatori energointensivi exceptaţi sau care au beneficiat de o reducere a contribuţiei. Într-o ţară unde nivelul de trai nu este foarte mare şi costurile cu utilităţile au o pondere mult mai mare în buget decât în cazul altor ţări, mai trebuie să analizezi şi acest impact social. România asta îşi propune, cel puţin în prima perioadă, până în 2030, măsurile să fie mai blânde. După 2025 încep să iasă capacităţi de producţie din schema de sprijin şi ar putea să scadă contribuţia la schemă. După această perioadă, când ne mai liniştim, vedem ce obligaţii avem, să ne gândim la noi scheme de sprijin dacă va fi nevoie. Un studiu arată că în 2024 şi în România vor fi posibile investiţii în vânt şi solare fără sprijin. Dacă investiţiile vor fi rentabile fără scheme de sprijin, situaţia va fi diferită în privinţa consumatorilor”, a mai explicat Bege.

Propunerea țintei de 27,9% este sensibil inferioară nivelului de 32% stabilit pentru Uniunea Europeană, face abstracție de potențialul energetic regenerabil al țării și contribuie negativ la atingerea obiectivelor Uniunii, remarcă și organizația Greenpeace România, organizație care militează pentru eliminarea treptată a energiei produse pe bază de cărbune.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Obiectiv sub potențialul național: România și-a propus pentru 2030 o ţintă pe regenerabile de 27,9%, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns