Orașul din România inclus pe lista celor 100 de municipii din lume ce utilizează peste 70% energie regenerabilă

0

Alba Iulia, căci despre acest oraș este vorba, a fost inclus pe lista celor peste 100 de orașe din lume care folosesc mai mult de 70% energie electrică provenită din surse regenerabile, conform unui studiu al Carbon Disclosure Project (CDP).

Alba Iulia foloseşte energie regenerabilă în proporţie de 99%, din care 96% reprezintă energie provenită din hidrocentrale, 1% eoliană, 2% energie solară şi 1% energie produsă din gaze naturale. Energia provenită din hidrocentrale este considerată energie verde, provenită din surse regenerabile. Totodată, primăria a investit în câteva proiecte de producere a energiei de acest fel. De exemplu, la Bazinul Olimpic din Alba Iulia au fost montate 21 de panouri solare fotovoltaice şi sisteme solare pentru încălzirea apei, kituri solare care au menirea de a asigura economii importante la utilităţi.  Un alt proiect, început în decembrie 2009, a presupus amplasarea a 1.714 panouri fotovoltaice destinate producţiei de energie din surse solare, cu putere instalată cumulată de 257 kw, împărtiţe astfel: 920 de panouri fotovoltaice, având o putere de 130 kw, la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”; 524 de panouri cu o putere de 78,6 kw, la Căminul pentru Persoane Vârstnice; 54 de panouri de 8,1 kw la Centrul de Zi şi 216 panouri de 32,4 kw la Direcţia Programe.

Carbon Disclosure Project gestionează un sistem global de analiză care permite companiilor, oraşelor, statelor şi regiunilor să-şi măsoare şi să-şi gestioneze impactul asupra mediului. Potrivit siteului CDP, este vorba despre cea mai cuprinzătoare colecţie de date de mediu raportate de autorităţile din întreaga lume.

La nivel european, oraşe precum Ljubljana (Slovenia), Fave (Portugalia), Bolzano (Italia) Reykjavik (Islanda), Akureyri (Islanda), Basel (Elveţia) Ærøskøbing (Danemarca), folosesc surse regenerabile în proporţie de 100%.

Brazilia deţine un loc privilegiat în listă, pentru că aproape jumătate din oraşele ţării folosesc în proporţie de 100% surse de energie furnizată de hidrocentrale. La polul opus se află Asia, cu un singur oraş verde pe continent, Inje din Coreea de Sud (93%). Din 570 de oraşe ale lumii care raportează la CDP, peste 100 acumulează cel puţin 70% energie electrică din surse regenerabile precum hidrocentrale, geotermane, solare şi de vânt.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Orașul din România inclus pe lista celor 100 de municipii din lume ce utilizează peste 70% energie regenerabilă, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns