Celule solare create pentru călătoriile în spațiu, acum disponibile pentru sistemele solare rezidențiale

0
celule solare de mare eficienta

Celule solare create special pentru spațiul cosmic, acum pe acoperișurile oamenilor

Celule solare de înaltă eficiență concepute inițial pentru călătorii în spațiu sunt acum utilizate pentru o mai bună colectare a luminii solare în sistemele solare rezidențiale. Acest lucru este posibil datorită noilor tehnologii la scară nano din industria energiei solare concentrate.

Kiturile fotovoltaice de energie concentrată (CPV) utilizează sisteme optice pentru a concentra lumina soarelui pe colectori, mărind astfel eficiența panourilor.

„Sistemele CPV actuale sunt de mărimea panourilor și trebuie să fie foarte precise pentru a urmări soarele pe tot parcursul zilei. Totuși, nu poți pune un sistem ca acesta pe acoperiș,” spune Noel Giebink, profesor asistent de inginerie electrică de la Penn State, citat de Times Tech.

Când instalăm un sistem solar rezidențial, costul acestuia nu include doar panourile, ci și instalarea, cablurile și întreținerea. Cu toate acestea, prețurile la panourile solare au scăzut semnificativ în ultimii ani, ceea ce face energia solară mai accesibilă pentru proprietarii de case și întreprinderi mici.

Celulele fotovoltaice cu Galiu au fost dotate cu lentile de plastic, create pe o imprimantă 3D. Stratul superior acționează ca o lupă, în timp ce un strat inferior, în celulă, concentrează mai mult lumina, ca o oglindă concavă. Energia care trece prin aceste noi dispozitive poate fi concentrată de până la 200 de ori de către straturi.

Un mecanism de focalizare orientabil este, de asemenea, utilizat în sistemul care concentrează lumina soarelui. Încercările anterioare de a concentra lumina soarelui cu lentile funcționează doar aproximativ două ore, din cauza mișcării Soarelui pe cer.

Noul sistem a fost capabil să colecteze energia opt ore pe zi în timpul încercărilor din laborator, cu mișcări minime necesare pentru urmărire. Acest nou dispozitiv este mai mic și mai ușor de instalat decât orice sistem CPV precedent, astfel încât e ideal pentru clădiri.

Noile panouri solare sunt foarte subțiri și sunt construite în mare parte din plastic și plexiglas, fabricarea lor fiind ieftină.

În ciuda eficienței lor, sistemele CPV nu sunt în măsură să colecteze suficientă energie în medii noroase pentru a fi practice pentru uzul casnic. Cu toate acestea, ele ar putea reprezenta o nouă generație de dispozitive de colectare pentru utilizatorii din locații însorite.

Roxana Muntean

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (23 votes cast)
Celule solare create pentru călătoriile în spațiu, acum disponibile pentru sistemele solare rezidențiale, 5.0 out of 5 based on 23 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns