SMA Smart Home și invertorul Sunny Boy Smart Energy

2

Societatea SMA confirmă poziția sa de lider tehnologic și, în acest an, lansează pe piață o soluție complexă pentru managementul inteligent al fluxurilor de energie în casă și mărirea consumului propriu de energie produsă în sistemul FV.  Astfel, în acest an, concepția SMA Smart Home și invertorul complet nou cu baterie integrată, Sunny Boy Smart Energy, câștigă un premiu după altul. În mai, societatea SMA a câștigat premiul Smart Energy Award 2013 și imediat în iunie a răzbit cu invertorul Sunny Boy Smart Energy care a câștigat premiul Intersolar Award pentru cel mai bun exponat la târgul internațional Intersolar în categoria Fotovoltaica.

Invertoare solare SMA la expozitie

SMA invertoare solare

„Sistemele pentru managementul inteligent al fluxurilor de energie în gospodărie sunt o condiție importantă pentru trecerea la noua concepție energetică bazată pe surse regenerabile. Soluția SMA Smart Home, în mod ideal în combinație cu invertorul Sunny Boy Smart Energy, reprezintă un sistem complex al managementului energiei care, reduce în mod atestabil, cheltuielile pentru energie în cadrul gospodăriei, și aceasta, în primul rând, grație maximizării consumului propriu de energiei solară produsă. Obținerea unor astfel de premii este pentru noi o încurajare pentru continuarea cercetării și dezvoltării acestor tehnologii“, explică Tom Rudolph, șeful unității Solution Unit Energy Management din cadrul societății SMA.

SMA Smart Home – Modul de sistem pentru schimbări energetice
Grație concepției SMA Smart Home, gospodăriile pot nu numai să reducă dependența lor proprie față de energiile din sursele convenționale, al căror preț crește continuu, ci în plus, în acest mod, ele pot descărca rețeaua publică de distribuție, deoarece curentul propriu produs este consumat direct la locul de producere. Pe de o parte, SMA Smart Home se compune din unitatea de comandă Sunny Home Manager, care programează producția și consumul energiei în casă pe baza prognozei meteo și a consumului obișnuit de energie al consumatoarelor casnice și, pe de altă parte, din sistemul de acumulatoare flexibile cu care pot fi echipate suplimentar și centralele electrice FV existente.

Invertorul FV Sunny Boy garantează un randament maxim al modulelor solare și, cu cea mai mare eficiență, transformă curentul continuu produs în curent alternativ normal. Invertorul FV nu asigură numai transferul de energie, ci și monitorizarea întregului sistem FV și a stării rețelei.

Dispozitivul Sunny Home Manager este o centrală de contact pentru managementul inteligent al sistemului. Ca și unica soluție pe piață, decide nu numai în baza valorilor curente ale consumului, ci efectuează și programarea continuă actualizată care ia în considerare prognozele pentru producere și consum. Datele decisive pentru programare provin din variate surse: prognoza consumului se bazează pe algoritmul de autoînvățare care analizează permanent consumul de energie electrică al unor consumatoare concrete și simultan ia în considerare intervalul de timp de câteva săptămâni. Prognoza producției de energie FV se bazează pe datele curente privind producerea energiei FV provenite din aproape 30 000 de sisteme fotovoltaice din Germania, care sunt corelate cu prognoza meteo cu ajutorul unor modele de calcul complexe. Alte variabile de ieșire sunt reprezentate de starea de încărcare a acumulatoarelor, cerințele utilizatorului introduse pentru exploatarea consumatoarelor concrete, precum și de prețul variabil al curentului consumat din rețea. Din toate aceste informații, Sunny Home Manager întocmește programe optimizate – pe de o parte pentru consumatoarele flexibile din punct de vedere al timpului, pe de altă parte, pentru sistemul de acumulatoare. Comanda automată a consumatorului are loc prin intermediul prizelor fără fir SMA cu comunicație Bluetooth sau direct pe baza standardului Miele@Home. În plus, aparatul este pregătit pentru tehnologia EEBus care va servi, pentru concepția SMart Home, drept standard de comunicare. Grație acestui lucru, consumatoarele casnice aferente, precum și tehnica de climatizare și ventilație în viitor, vor putea fi setate direct și integrate în sistemul de management al energiei electrice. Dispozitivul Sunny Home Manager se poate comanda și configura prin intermediul oricărui program de vizualizare web cu conectare la Internet – fie cu ajutorul unui Smartphone, fie cu ajutorul unui PC, de acasă dar și în cazul în care proprietarul se află în deplasare de serviciu. Prizele fără fir SMA pentru managementul consumului funcționează simultan ca și routere și asigură astfel comunicarea de rețea fără probleme, în casă sau apartament.

Invertorul FV Sunny Boy Smart Energy reprezintă un alt modul din cadrul concepției Smart Home. Acest prim invertor FV fabricat în serie, cu acumulator de litiu-ioni integrat, este în stare să mărească consumul propriu al energiei FV produse în gospodărie cu până la 50 %.

Invertoare Sunny Boy de la SMA

Invertoare SMA Sunny Boy

Acumulatorul mic al invertorului Sunny Boy Smart Energy: economic și eficient
Invertorul Sunny Boy Smart Energy este rezultatul cercetării intensive realizate de către societatea SMA în domeniul managementului acumulatoarelor și al energiei. Capacitatea utilizabilă a bateriei litiu-ioni integrate, care este de aproape de doi kilowați oră, permite o exploatare economică optimă în casele de locuit tipice iar mărimea acesteia a fost calculată absolut exact. Creșterea ulterioară a consumului propriu, având în vedere o eventuală capacitate mai mare a acumulatoarelor, ar fi doar derizorie, dimpotrivă, astfel s-ar reduce coeficientul de utilizare a acumulatoarelor. Energia stocată de invertorul Sunny Boy Smart Energy este suficientă pentru alimentarea energie electrică a unei familii de patru membri timp de aproximativ trei ore. În total, noul invertor mărește cota sa parte la consumul propriu până la 50 %. În plus, dimensionarea bateriei integrate litiu-ioni pe 90 % din nivelul de descărcare în cursul fiabilității de exploatare de 10 ani reduce investiția inițială și necesită și spațiu mai redus.

Grație faptului că invertorul Sunny Boy Smart Energy este conceput ca și instalație compactă montată pe perete, instalarea lui este la fel de rapidă și simplă ca și în cazul un invertor FV tipic și nu necesită nici un fel de planificare adițională sau măsuri speciale în cursul instalației.

Conectare la rețeaua inteligentă a viitorului
Invertorul Sunny Boy Smart Energy poate fi conectat fără probleme la concepția SMA Smart Home. În relație cu prognozele producției și ale consumului oferite de dispozitivul Sunny Home Manager, consumatoarele casnice și acumulatorul pot fi comandate în așa fel încât, prin intermediul acumulatorului, să fie limitată cantitatea de energie electrică care trebuie să fie transportată pe rețea în partea opusă, pentru ca puterea de producere a energiei în sistemul FV să fie echilibrată. Acest lucru permite nu numai utilizarea mai eficientă acumulatorului și astfel și o independență sporită a exploatatorului de sistem față de prețurile în creștere ale energiei electrice, ci și participarea la modelele comerciale viitoare ale rețelelor inteligente Smart Grids.

„Alimentarea complexă cu energie prin intermediul surselor regenerabile decentralizate este posibilă doar grație utilizării largi a acumulatoarelor locale care nu numai că optimizează alimentarea locală cu energie, ci și asigură echilibrarea puterii în rețea și sprijinul managementului rețelei. De aceea, pentru progresul așa-numitei „revoluții energetice“, pentru fiecare gospodărie, sunt aproape indispensabile sistemele de management al fluxurilor de energie electrică, care sunt accesibile, ușor instalabile și interconectate inteligent,“ prezintă pe scurt trendurile viitoare Roland Grebe, membru al consiliului de administrație responsabil pentru cercetare și dezvoltare în cadrul societății SMA.

SMA Central & Eastern Europe s.r.o. este societatea fiică a societății germane SMA Solar Technology AG. Pe piața cehă și slovacă a intrat în anul 2009 sub denumirea de SMA Czech Republic s.r.o., în anul  2011 și-a schimbat denumirea în SMA Central & Eastern Europe iar la ora actuală reprezintă și piața bulgară, română, ungară și poloneză. În afara reprezentanței comerciale, clienții din regiunea Europei Centrale și de Est au la dispoziție și o echipă de colaboratori care asigură activități tehnice, de marketing, service și consultanță.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (23 votes cast)
SMA Smart Home și invertorul Sunny Boy Smart Energy, 5.0 out of 5 based on 23 ratings
Share.

Autor

2 comentarii

  1. Buna Ziua .pot sa aflu unde si cine se ocupa cu asistenta pentru invertoarele de retea? Multumesc.

Lasa un raspuns