Construiti o sera subterana pentru tot anul de gradinarit

1

sera_verdeCultivatorii din climate mai reci utilizeaza adesea abordari diferite pentru a extinde sezonul de crestere sau pentru a da un impuls de crestere culturilor lor.

Serele sunt structuri de geam, dar sunt de obicei scumpe in ceea ce priveste constructia si incalzirea pe tot parcursul iernii. O alternativa mult mai accesibila si eficienta pentru serele de sticla este walipini (un cuvant indian Aymara pentru „loc de caldura”), de asemenea cunoscuta ca o constructie subterana sau ca o constructie verde.

Dezvoltata pentru prima data in urma cu peste 20 de ani pentru regiunile reci muntoase din America de Sud, aceasta metoda permite producatorilor sa mentina o gradina productiva pe tot parcursul anului, chiar si in cele mai reci climate.

E destul de interesant un set-up care combina principiile de incalzire solara pasiva cu cladirea adapostita in pamant. Dar cum se poate construi o astfel de seara? Raspunsul vine de la Institutul Benson care prezinta un manual cu modul in care functioneaza walipini si cum se poate construi.

Walipini utilizeaza resursele naturale pentru a oferi o atmosfera calda, stabila, bine iluminata, un mediu propice pentru producerea legumelor pe tot parcursul anului. Localizarea zonei de cultivare 6′-8′ in subteran, captarea si stocarea radiatiei solare in timpul zilei sunt cele mai importante principii pentru construirea unei Walipini de succes.

Walipini, in termeni simpli, este o gaura dreptunghiulara in teren 6′ la 8′ acoperita cu folie de plastic. Un zid gros de pamant in partea din spate a cladirii si un perete de o grosime mai mica in partea din fata ofera unghiul necesar pentru acoperisul cu folie de plastic.

Acest acoperis sigileaza groapa, prevede un spatiu aerian de izolare intre cele doua straturi de material plastic (o foaie de pe partea de sus si altua pe partea de jos a acoperisului) si permite razelor soarelui sa patrunda pentru crearea unui mediu cald, stabil pentru cresterea plantelor.

Exista si masuri de precautie pentru impermeabilizare, drenaj si ventilare pentru walipini. Cel mai bun walpini, conform Institutului Benson, este cel din zona LaPaz, costul ajungand la 250-300 $. Acest cost se datoreaza fortei de munca libere oferita de proprietari si de vecini, precum si utilizarea materialelor ieftine cum arfi foile de plastic ultraviolete si conductele PVC.

Ieftine dar eficiente, serele subterane sunt o modalitate foarte buna pentru cultivatori care pot produce pe tot parcursul anului in zonele cu clima mai rece.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (30 votes cast)
Construiti o sera subterana pentru tot anul de gradinarit, 4.9 out of 5 based on 30 ratings
Share.

Autor

Un comentariu

Lasa un raspuns