Invențiile inedite ale unor cercetători: bacteriile-cyborg care produc energie electrică, asemeni panourilor solare

0

Tehnologia pare să nu aibă limite, astfel că cercetătorii de la Universitatea Berkley din California au creat bacterii-cyborg, care pot produce energie electrică, după ce o captează de la soare.

Bacteriile sunt create astfel încât să își acopere corpul cu nanocristale semiconductoare, iar acestea acționează exact ca panourile solare la captarea energiei.

Ele produc energie mai eficient decât plantele prin fotosinteză, potrivit sciencealert.com. Plantele captează energia solară prin fotosinteză, dar întreg procesul are o verigă-slabă: clorofila. Și asta pentru că procesul este destul de ineficient: plantele absorb 12% din energia solară primită și produc energie în raport de 1%. Până acum, oamenii au încercat să îmbunătățească fotosinteza pentru a capta și folosi energia Soarelui mult mai eficient.

Dr. Kelsey K. Sakimoto, cercetător la laboratorul Peidong Yang de la Universitatea Berkeley, a venit cu o alternativă la fotosinteza naturală: el a antrenat bacteriile pentru ca acestea să se acopere cu mici ”panouri solare”, care sunt mai eficiente decât clorofila la convertirea energiei solare în compuși.

Bacteriile au fost  ,,hrănite” cu aminoacidul cisteină și cu elementul natural cadmium. Ulterior, bacteriile au sintetizat nanoparticule de sulfid de cadmiu, iar acestea absorb lumina foarte ușor. Mai departe, acestea funcționează ca niște panouri solare.

Noul organism hibrid se numește M. thermoacetica-CdS și produce acid acetic din lumină, apă și dioxid de carbon la o rată care depășește fotosinteza naturală.

”Odată acoperite cu aceste mici panouri solare, bacteriile pot sintetiza hrană, combustibil și plastic, toate cu ajutorul energiei solare”, explică Sakimoto.

Sakimoto speră că bacteriile sale cyborg se vor dovedi o alternativă fiabilă la combustibilii fosili, astfel încât să ajute la crearea unei lumi care produce energie mai ieftin și mai curat.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
Invențiile inedite ale unor cercetători: bacteriile-cyborg care produc energie electrică, asemeni panourilor solare, 3.7 out of 5 based on 3 ratings
Share.

Autor

Lasa un raspuns