Deșeurișe de pe Muntele Everest, curățate cu ajutorul energiei regenerabile

0
Energie curata pe Everest

Muntele Everest va scăpa de deșeuri cu ajutorul energiei regenerabile. Foto via thenanfang.com

Indolența oamenilor ajunge, la propriu, și pe cele mai înalte culmi ale lumii. Ani de zile, alpiniștii și turiștii care au ajuns la Muntele Everest au aruncat ambalaje, tuburi de oxigen goale, echipamente de campare și deșeuri umane care încep să se adune ca într-o groapă de gunoi. Acum, o echipă formată din alpiniști, cercetători, organizații nonguvernamentale și oameni simpli care iubesc muntele, a inițiat un proiect prin care încearcă să transforme deșeurile în biogaz.

Inițiativa The Mount Everest Biogas Project își propune să convertească deșeurile de la „tabăra de bază” în produse sigure pentru mediu și pentru oamenii din Nepal, prin instalarea unui sistem de biogaz care poate funcționa la altitudini mari (peste 5.000 de metri).

Taberele de bază pentru Everest și celelalte vârfuri din Parcul Național Sagarmatha, Nepal, sunt locurile din care încep expedițiile. Aceste tabere găzduiesc alpiniști care se pregătesc fizic și psihic săptămâni întregi, timp în care deșeurile încep să devină o problemă. Limitarea poluării a devenit, astfel, o adevărată provocare, mai ales că spațiul e limitat și alpiniștii tot mai numeroși.

Gunoaie pe muntele Everest


Un alpinist adună gunoaie din zona Muntelui Everest. Foto via nbcnews.com

Parcul Sagarmatha și guvernul nepalez au făcut deja eforturi în acest sens, echipele de alpinism fiind acum obligate să-și ducă deșeurile din taberele de bază la taberele „summit”. Reglementarea a avut un succes enorm, însă, spun reprezentanții The Mount Everest Biogas Project, accentul trebuie pus în primul rând pe eliminarea tuturor deșeurilor, atât de la taberele de bază, cât și de pe traseele de cățărare. Problema deșeurilor umane rămâne, însă, nerezolvată.

Energia solară, cea mai bună soluție pentru curățarea muntelui

În fiecare an, circa 12.000 de kilograme de deșeuri umane (fecale) din taberele de bază ale munților Everest, Pumori, Lhotse și Nuptse sunt transportate în butoaie albastre și lăsate în gropi neacoperite în satul Gorak Shep (5,164m).

Inițiatorii proiectului spun că aceste deșeuri sunt „un pericol pentru mediu, și pot contamina apa din Gorak Shep”, prin urmare au conceput un reactor de biogaz care poate transforma deșeurile din satul nepalez în energie. Centrala ar oferi sătenilor o sursă gratuită de metan, gaz care ar putea fi utilizat drept combustibil pentru gătit și încălzirea locuințelor, eliminând în același timp gropile pline de deșeuri umane.

Reactorul este diferit de cele obișnuite, deoarece are capacitatea de a funcționa în frig. Centrala de la Gorak Shep este o premieră, nimeni în lume nu a mai construit un astfel de reactor, deoarece pierderile de căldură sunt inevitabile.

Pentru a înlocui căldura pierdută, trebuie să existe o formă de energie durabilă și accesibilă, astfel încât centrala să funcționeze pe tot parcursul anului. Pentru satul Gorak Shep, energia solară este singura soluție plauzibilă.

Astfel, echipa va monta 16 panouri solare fotovoltaice care vor produce circa 200 de W de energie electrică. Sistemul include și baterii care vor asigura funcționarea reactorului de biogaz pe timp de noapte și în zilele noroase.

Aparent, guvernul nepalez și locuitorii din Gorak Shep sprijină propunerea celor de la The Mount Everest Biogas Project. Acum, echipa lucrează la bugetul proiectului, estimat la mii de dolari, bani care vor fi asigurați prin donații.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Deșeurișe de pe Muntele Everest, curățate cu ajutorul energiei regenerabile, 5.0 out of 5 based on 5 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns