Topul 10 al tarilor cu tehnologii curate in 2009

0
energie_curata_din_natura_solar-magazin.ro.jpgValul tehnologiei curate este de asteptat sa continue sa creasca, unii analisti estimeaza ca piata tehnologiei curate va sparge pragul de 2 bilioane de dolari pana in 2030.

Jucatorii in spatiul tehnologiei curate sunt un amestec de lideri din domeniul economic, politic si social din intreaga lume. Printre acestia se numara fosti vice-presedinti ai Americii, antreprenori miliardari, sultani arabi, moguli ai internetului. Factorii cei mai importanti in alcatuirea acestui top sunt: initiative si programe guvernamentale, crearea de joburi curate, dorinta de a atinge o independenta energetica, dezvoltarea economica.

1.    Danemarca, cu scopul national de a avea 100% combustibil fosil liber. Danezii sunt cei mai mari exportatori de tehnologii energetice precum si locul de nastere al tehnologiei eoliene. Industria eoliana daneza detine aproximativ o treime din piata mondiala , cu mari jucatori cum ar fi Vestas, Siemens si Gamesa toate avand instalatii de productie in Danemarca.

2.    Germania este capitala solara a lumii. Mai mult de jumatate din totalul mondial al energiei solare este produs in Germania. Condusa de initiative guvernamentale puternice, cum ar fi programul tarifar de alimentare, 10% din energia consumata in Germania a fost produsa de resurse regenerabile in 2008. Germania este de asemenea, in topul tarilor europene pentru investitii in tehnologia curata in 2008, cu 383 milioane de dolari in capitalul anual, a crescut cu 217% din 2007. Strategia „high tech” a guvernului german, a dedicat mai mult de 15 miliarde de euro, tehnologiei si inovatiei intre 2006-2009 si a contribuit la cresterea ocuparii fortei de munca in industria tehnologiei curate de la 250.000 in 2007 la 280.000 in 2008.

3.    Suedia este o tara care imbratiseaza pe deplin tehnologia ecologica, cu 43.3% din totalul de energie consumata provenind din surse regenerabile. Orasul Malmo este un adevarat exemplu de a trai curat, cu 39.9% din consumul de energie acoperit de energia regenerabila. Intre 1990 si 2007 PIB-ul Suediei a crescut cu 48%, in timp ce emisiile de gaze cu efect de sera au scazut cu 9%.

4.    Marea Britanie are un angajament oficial, puternic si in crestere pentru tehnologia curata. Acesta are scopul de a realiza o reducere de 60% a emisiilor de carbon din Marea Britanie pana in 2050 si neutralitatea carbonului pentru imobilele birourilor guvernamentale pana in 2012, toate acestea sprijinite de grupuri, cum ar fi UK Trade & Investments si ThinkLondon. Cu Jocurile Olimpice din 2012, menite sa fie cele mai verzi jocuri de pana acum, Marea Britanie are ca obiectiv sa aiba 15% energie din  regenerabile pana in 2020.

5.    Israel, „valea siliciului” a tehnologiei cu apa, devine rapid incubatorul mondial al tehnologiei curate. Israelul recicleaza 75% din apele sale uzate, a inventat irigarea prin picurare. Israel cu siguranta nu este cea mai mare piata mondiala a tehnologiei curate, dar ar putea fi unul dintre cele mai importante centre ale inovatiei in tehnologia curata , cu companii inovatoare, cum ar fi CellEra, Aqwise si Emefcy.

6.    Elvetia si-a stabilit in afara hubul global al finantarii tehnologiei curate. Este casa unei piscine uriase de bani in tehnologia curata, in puteri financiare, cum ar fi SAM, Good Energies, Emerald, UBS, Picet Sarasin si Mountain Cleantech. Impletita cu o cultura istorica pentru durabilitate si 56% din totalul energiei electrice provenite din hidroenergie, Elvetia s-a pozitionat in asa fel incat sa profite de revolutia tehnologiei curate.

7.    SUA, cu aproximativ 5.9 miliarde de dolari de investitii noi in tehnologia curata in 2008, este lider mondial cu 70% din investitiile totale globale. Presedintele Obama a trimis de asemenea un semnal puternic: energia regenerabila va juca un rol central in energia mediului si in redresarea economica.

8.    Emiratele Arabe Unite nu pot fi cea mai verde natiune din lume astazi, dar se iau masuri indraznete pentru a se pozitiona ca un centru mondial de energie regenerabila, de maine. Condusa de sultanul CEO Al Jaber in 2006, Abu Dhabi a stabilit ca orasul Masdar, cu o dezvoltare de 15 miliarde de dolari, se asteapta sa devina primul oras din lume cu zero emisii de carbon. Atunci cand un producator lider in petrol spune lumii ca vrea sa devina noul centru al energiei regenerabile, se transmite un mesaj puternic, ca viitorul este dincolo de petrol.

9.    China este un lider mondial in productia de tehnologie solara fotovoltaica, cu cele mai mari 6 companii solare avand o valoare combinata mai mare de 15 miliarde de dolari. China are un potential incredibil atunci cand vine vorba de tehnologia curata. Are resurse abundente in hidroputere, eoliene, solare, biocombustibil, geotermala si energia mareelor.

10.    Canada ruleaza pe hidroenergie. Canada este al doilea mare producator al lumii de hidroelectricitate. Unele provincii cum ar fi Quebec, Manitoba, Newfoundland & Labrador si Yukon produc mai mult de 90% din energia lor electrica din hidro.

solar-magazin.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (16 votes cast)
Topul 10 al tarilor cu tehnologii curate in 2009, 5.0 out of 5 based on 16 ratings
Share.

Autor

Lasa un raspuns