Raport UE: Industria alimentară are mare nevoie de surse regenerabile

0
energie regenerabila in productia alimentara

Industria alimentară din Europa duce lipsă de energie din surse curate. Imagine via agrown.net

Industria alimentară a UE are de recuperat atunci când vine vorba de adoptarea energiei regenerabile, potrivit unui nou raport realizat de Comisia Europeană.

În total, sursele regenerabile reprezintă în prezent 15% din mixul energetic al UE, însă în sectorul producției alimentare europene cota este de numai 7%, se arată în raport.

Potrivit analizei, consumatorii sunt cei care ar putea schimba acest lucru, prin scăderea consumului de carne, reducerea deșeurilor alimentare, alegerea alimentelor organice și nu în ultimul rând prin sprijinirea micilor producători locali.

Autorii studiului au analizat un coș alimentar compus din 17 produse alimentare pe care le consumă marea majoritate a europenilor, estimând apoi cantitatea de energie de care este nevoie din momentul în care un aliment este cultivat sau produs, și până când acesta ajunge efectiv pe mesele cetățenilor europeni.

Specialiștii au ajuns la concluzia că energia necesară pentru a asigura aprovizionarea cu alimente în UE se ridica, în 2013, la aproximativ 26% din consumul final de energie al UE.

Raportul oferă mai multe soluții pentru reducerea acestei cifre, însă cea mai durabilă este de departe creșterea ponderii energiei din surse regenerabile.

Produsele alimentare au nevoie de cantități de energie diferite, în funcție de natura lor, originea lor și de tipul de prelucrare. Alimentele și produsele de origine animală, în general, necesită mai multă energie decât legumele, fructele și produsele din cereale.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (3 votes cast)
Raport UE: Industria alimentară are mare nevoie de surse regenerabile, 4.3 out of 5 based on 3 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns