Filtrarea apei cu ajutorul nanotehnologiei

0
filtrarea apei

Filtrarea apei poate fi acum mai eficientă cu ajutorul nanotehnologiei

O echipă de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore (NTU) a dezvoltat o membrană multifuncțională de filtrare a apei bazată pe nanotehnologie. Inventatorii ei speră să schimbe total modul în care se face filtrarea în industria apei.

Membranele tradiționale de filtrare a apei pe bază de polimeri au tendința de a se înfunda cu produsele pe care le-au filtrat. Ca urmare, depunerile organice și compușii organici sunt o problemă uriașă pentru o industrie de 200 miliarde dolari la nivel mondial.

Cu membranele dezvoltate de Nano Sun de la NTU, depunerile organice sunt cu mult reduse și bacteriile sunt distruse atunci când vin în contact cu membranele.

Orice material organic care nu se descompune poate fi, de asemenea, ars repede prin punerea membranei într-un cuptor încălzit la 700 de grade Celsius, deoarece este capabil să reziste la temperaturi ridicate, spre deosebire de membranele polimerice tradiționale, scrie Asian Scientist.

„Pe măsură ce populația lumii se deplasează în orașe din mediul urban generând mai multă apă uzată menajeră, există nevoia reală de o tehnologie eficientă din punct de vedere al costului”, a declarat Darren Sun, profesor asociat NTU și totodată inventatorul membranei.

Potrivit profesorului, membranele tradiționale de filtrare a apei pe bază de polimer se confruntă cu probleme, cum ar fi contaminarea și ruperea, în timp ce țările în curs de dezvoltare cu producție industrială mare sunt generatoare de ape uzate care sunt din ce în ce mai greu de tratat.

„Ceea ce lumea are nevoie — și ceea ce noi am dezvoltat — este o tehnologie revoluționară care poate transforma rapid volume mari de apă poluate sau netratate în apă potabilă, în condiții de siguranță și la o fracțiune din costul actual”, a declarat Prof. Sun, care a dezvoltat diverse sistemele care sunt utilizate în stațiile de tratare a apei peste tot în lume.

Wong Ann Chai, co-fondator și director general al Nano Sun, a declarat că aplicațiile pentru noua lor tehnologie sunt ample.

„În afară de capacitățile noastre de a îmbunătăți epurarea apelor uzate și desalinizarea plantelor, companii multinaționale din industria alimentară și a băuturilor și-au exprimat, de asemenea, interesul de a utiliza tehnologiile noastre în procesele lor de producție”, a declarat Prof. Wong.

Nano Sun investește masiv în miniaturizarea membranei în produse care pot fi folosite pentru nevoile de uz casnic, precum și pentru cauze umanitare și ajutor în caz de dezastru, punctează Prof. Wong.

De asemenea, compania își propune să exploreze alte posibilități, cum ar fi produse pentru filtrarea aerului, dezinfectare (bandaje) și industria celulelor solare.

Roxana Muntean

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (20 votes cast)
Filtrarea apei cu ajutorul nanotehnologiei, 5.0 out of 5 based on 20 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns