Raport CE: Europa trebuie să plătească 129 de miliarde de euro pentru a scăpa de deșeurile nucleare

0
energia nucleară în Europa

Reciclarea deșeurilor nucleare nu va fi deloc ieftină în Europa. Sursă imagine.

De zeci de ani, energia nucleară e un subiect controversat în Europa, și nu există încă un consens la nivelul UE privind soarta acesteia. Totuși, un lucru e sigur: Cineva va trebui să inițieze un proiect de lege solid, indiferent dacă este vorba de construirea a noi centrale sau de dezafectarea celor vechi.

Franța a îmbrățișat fără rezerve energia nucleară, 74% din electricitatea țării provenind de la reactoarele nucleare. Peste graniță, însă, germanii încearcă să elimine complet această tehnologie. După dezastrul nuclear din 2011 de la centrala Fukushima din Japonia, guvernul german, susținut de opinia publică, a fost de acord să închidă toate centralele nucleare din țară, investind în schimb în surse regenerabile ți tehnologii verzi.

În Marea Britanie continuă încă lungile discuții despre construirea reactorului Hinkley Point C, care ar putea deveni mai scumpă clădire ridicată vreodată.

deseuri nucleare Europa

Demonstrație împotriva energiei nucleare în Germania. Sursă imagine.

Publicat recent, un raport de la Comisia Europeană a încercat să adune date a întregului bloc comunitar și să facă un set de estimări importante: Cât de mult va costa finalizarea centralelor aflate în prezent în construcție? La ce costuri se va ajunge după închiderea reactoarelor aflate astăzi în funcțiune? Și, nu în ultimul rând, cât va costa eliminarea deșeurilor radioactive?

Potrivit publicației Quartz, datele Comisiei Europene arată că noile construcții ar putea costa circa 455 de miliarde de euro până în 2050. Mai mult decât atât, costul de dezafectare a reactoarelor vechi se ridică la nu mai puțin de 123, 3 miliarde, în timp ce eliminarea deșeurilor se ridică la 129,6 miliarde de euro. O provocare poate mai mare decât această sumă este că nimeni nu știe ce să facă cu aceste deșeuri nucleare.

Nivelul de radioactivitate al deșeurilor nucleare este variabil. Cele cu niveluri înalte au nevoie de mai bine de trei decenii pentru a se degrada.

„Evacuarea în formațiuni geologice profunde, stabile, este opțiunea general recunoscută pentru eliminarea deșeurilor la nivel înalt”, notează autorii raportului. Cu alte cuvinte, acesta sunt îngropate.

Problema? Există doar o singură astfel de facilitate în lume, în New Mexico, Statele Unite. Europa trebuie să finalizeze una, iar Finlanda, Suedia, și Franța fac deja progrese în acest sens.

Un alt aspect delicat este suma plătită de UE pentru curățarea acestor deșeuri. Raportul arată că doar 52% din costul total a fost acoperit până în prezent.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Raport CE: Europa trebuie să plătească 129 de miliarde de euro pentru a scăpa de deșeurile nucleare, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns