Spania produce electricitate și căldură din resturile fabricării uleiului de măsline

0
energie din deseuri

Energie din reziduurile de la fabricația uleiului de măsline

Oamenii de știință suedezi testează, în Spania, prototipul unui sistem de încălzire și generatoare de putere care funcționează pe reziduurile din fabricația uleiului de măsline.

Conceput pentru a îmbunătăți procesele actuale de transformare a deșeurilor organice în energie, sistemul se bazează pe celule de combustibil care se ocupă de „digerarea” gazului, separat de mustul de măsline, pentru a produce căldură și energie pentru o fabrică mică de rafinare a uleiului de măsline din Spania, scrie Engineering and Technology Magazine.

Situată în San Isidro de Loja din provincia spaniolă Granada, centrala experimentală bazată pe deșeuri de la uleiul de măsline are trei componente.

În primul rând, deșeurile toxice ale uleiului de măsline intră într-un rezervor de digestie, care descompune mustul și eliberează metan, dioxid de carbon și compuși de sulf.

Biogazul trece mai apoi într-un alt recipient, unde este purificat până când are în compoziție numai dioxid de carbon și hidrogen. În etapa finală, celulele de combustibil ard dioxidul de carbon și hidrogenul cu oxigenul, pentru a crea energie electrică și termică.

„Ideea din spatele proiectului este de a arăta că aceste două procese pot fi conectate – începe cu reziduurile de la uleiul de măsline și se încheie cu energia electrică”, a declarat Carina Lagergren, un cercetător de la KTH Royal Institute of Technology din Suedia.

„Pentru acest proiect, cel mai important lucru a fost găsirea unei soluții pentru toate deșeurile toxice rămase de la producția uleiului de măsline.”

Sistemul produce în prezent 1kW de putere, dar specialiștii nu se vor opri până când acesta va genera 200kW, ceea ce ar fi suficient pentru a furniza 50% din necesarul fabricii.

Pe lângă că oferă energie din surse regenerabile, sistemul rezolvă și problema deșeurilor toxice. De obicei, după ce măslinele sunt măcinate și uleiul este extras, deșeurile care conțin pesticide și compuși organici toxici sunt aruncate în gropi de nămol, eliberând toxine în mediu înconjurător.

Spre deosebire de acestea, resturile de la noul sistem de procesare dezvoltat de KTH în colaborare cu Powercell Sweden AB sunt inofensive, spun specialiștii.

Echipa analizează în prezent modul în care posibile impurități în biogazului generat de sistem ar putea afecta celulele de combustibil.

Roxana Muntean

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (19 votes cast)
Spania produce electricitate și căldură din resturile fabricării uleiului de măsline, 5.0 out of 5 based on 19 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns