A fost inventat combustibilul solar termal ce poate stoca energia solară vreme de 10 ani

0

Cercetătorii din Suedia au dezvoltat un fluid special, numit combustibil solar termal ce poate stoca energia solară pentru mai bine de 10 ani, scrie Science Alert.

Fluidul este, de fapt, o moleculă în formă lichidă la care cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia au lucrat mai bine de un an. Molecula este alcătuită din carbon, hidrogen și azot. Când este lovită de lumina solară, legăturile dintre atomii moleculei sunt rearanjate și se transformă într-o versiune energizată a sa, numită izomer.

Astfel, energia solară este capturată în interiorul acestor legături ale izomerului, unde rămâne până când molecula ajunge la temperatura camerei. Atunci când energia este necesară, pe timpul nopţii sau iarna, fluidul este transmis printr-un catalizator ce aduce moleculele la forma iniţială şi eliberează energie sub forma căldurii.

„Energia din izomer poate fi stocată timp de 18 ani. Atunci când extragem energia pentru a o utiliza obţinem o creştere a temperaturii, lucru pe care ni-l doream”, a declarat specialistul în nanomateriale Kasper Moth-Poulsen, din cadrul Universităţii Chalmers.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
A fost inventat combustibilul solar termal ce poate stoca energia solară vreme de 10 ani, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns