Deshidratorul de alimente solar, o invenție premiată cu 40.000 de dolari

0
deshidrator de alimente solar

Creatorii deshidratorului de alimente solar KinoSol. Imagine via vimeocdn.com

Cinci studenți de la Universitatea de Stat Iowa speră ca invenția lor – un deshidrator de alimente solar – să-i poată ajuta pe fermierii din țările aflate în curs de dezvoltare să reducă pierderile post recoltare.

Echipa a participat, în primăvară, la competiția Thought for Food Global Challenge, concurs menit să premieze tehnologiile inovatoare care le-ar face viața mai ușoară agricultorilor.

Studenții americani au creat, astfel, KinoSol, un deshidrator mobil alimentat solar. Invenția solară a fost selectată printre primele 10 echipe – din 336 de dispozitive create de studenți din 51 de țări –, scrie Ames Tribune.

Echipa nu s-a oprit însă, aici. Au participat și la alte competiții, câștigând 40.000 dolari.

Cum e KinoSol diferit față de deshidratoarele tradiționale

Deshidratorul de alimente KinoSol e alimentat în totalitate cu energie solară, și poate fi atașat o bicicletă, una dintre cele mai comune forme de transport în rândul agricultorilor.

Creatorii dispozitivului spun că menirea principală a invenției este să reducă pierderile post recoltare:

„O treime din totalitatea alimentelor din întreaga lume, ajung deșeuri”, explică Ella Gehrke, membră a echipei ISU. „În lumea dezvoltată, aceste alimente ajung pe masa oamenilor, în timp ce în țările aflate în curs de dezvoltare, putrezesc sub vița de vie.”

O parte din echipele aflate în concurs au prezentat produse care implică tehnologii complexe, însă tinerii americani și-au dorit ca invenția lor să fie accesibilă tuturor agricultorilor, în special femeilor.

Agricultorii care vor folosi KinoSol vor avea posibilitatea să-și pună produsele în tăvi de uscare integrate în dispozitiv. Câteva ore mai târziu, produsele deshidratate pot fi stocate într-un compartiment atașat deshidratorului, cutie căptușită cu o folie Mylar care împiedică pătrunderea luminii, umidității și a dăunătorilor.

Iată cum arată dispozitivul:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Deshidratorul de alimente solar, o invenție premiată cu 40.000 de dolari, 5.0 out of 5 based on 5 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns