România, împărțită în zece zone de dezvoltare a centralelor eoliene și fotovoltaice

0

În funcție de condițiile climatice identificate, România va fi împărţită în zece zone de dezvoltare a centralelor eoliene şi fotovoltaice. Totul pentru dezvoltarea producției de energie din surse regenerabile în țara noastră.

Ulterior, în zonele identificate, investitorilor li se vor oferi proceduri mai simple de instalare a centralelor eoliene sau solare. Industria spune că pare o idee bună, dar atrage atenţia că, pentru a se dezvolta noi capacităţi care să nu mai aibă nevoie de subvenţii, e nevoie de investiţii în reţeaua de transport şi de relaxarea procedurilor prin care să se poată vândă energia pe piaţă.

“Până în anul 2025, se vor elabora studii care să permită instituirea a cel puţin zece zone de dezvoltare a centralelor eoliene şi fotovoltaice pe teritoriul naţional, fiecărei zone fiindu-i stabilită delimitarea şi capacitatea maximă ce poate fi instalată. În aceste zone de dezvoltare se vor institui proceduri simplificate pentru autorizarea lucrărilor, pentru racordarea la sistem precum şi pentru autorizarea lor după punerea în funcţiune”, se arată în ultima strategie energetică a României, elaborată de Ministerul Energiei.

Strategia arată că această măsură este necesară pentru ca, la orizontul anului 2030, România să îşi atingă ţinta de energie electrică obţinută din surse regenerabile, stabilită de Comsia Europeană la 32%, la nivelul blocului comunitar.

Autorităţile estimează că, în 2030 se se va înregistra o creştere a capacităţilor eoliene până la o putere de 4.300 MW şi a celor fotovoltaice de până la 3.100 MW, de la circa 3.100 şi, repectiv, 1.500 în prezent.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
România, împărțită în zece zone de dezvoltare a centralelor eoliene și fotovoltaice, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns