Un spital din România va fi modernizat cu panouri solare și fotovoltaice, pompe de căldură și iluminat cu leduri

0

Este vorba despre Spitalul Clinic Municipal din Cluj, cunoscut și sub numele de Spitalul Clujana. Primăria Cluj-Napoca a decis să modernizeze unitatea medicală cu fonduri europene, la cele mai înalte standarde.

După modernizare, spitalul ar urma să utilizeze la maximum energia regenerabilă. Acesta va fi dotat cu panouri solare şi fotovoltaice, cu pompe de căldură, va fi iluminat cu leduri, iar fațada va dispune de izolare termică. De asemenea, geamurile unității medicale vor fi înlocuite cu termopane.

„Modernizarea a intrat într-o nouă etapă de evaluare la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Proiectul a fost depus în octombrie şi tocmai am fost anunţaţi că a trecut de etapa administrativă a eligibilităţii. Este  un proiect de 5,3 milioane de euro, din care 98% sunt fonduri europene, prin POR, axa 3, şi presupune creşterea eficienţei energetice a spitalului.

Este vorba despre izolarea termică a faţadei, schimbarea tâmplăriei (uşi, geamuri), schimbarea iluminatului interior şi exterior, prin folosirea tehnologiei led. Se înlocuiesc toate reţelele de distribuţie a energiei electrice şi a căldurii.

Cel mai important este că se vor amplasa panouri solare şi fotovoltaice, respectiv pompe de căldură. Toate acestea sunt surse regenerabile şi vor aduce clădirea la un consum foarte mic de energie. Practic, vorbim despre o modernizare a întregului spital”, a spus Ovidiu Cîmpean, șeful Direcției dezvoltare locală din primărie.

Spitalul din Cluj a mai beneficiat de fonduri europene în 2016, când a fost cumpărat un angiograf nou, la cardiologie, cu trei milioane de lei, s-au achiziţionat ventilatoare pentru saloanele de terapie intensivă, cu  900.000 de lei, iar cu un milion de lei s-au efectuat reparații ale tuturor saloanelor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Un spital din România va fi modernizat cu panouri solare și fotovoltaice, pompe de căldură și iluminat cu leduri, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns