Bateriile de laptopurile vechi ar putea ajuta la iluminatul țărilor în curs de dezvoltare

0
lampa cu LED-uri

Lampă solară cu LED-uri construită din bateria de la laptop

Cercetătorii IBM din India au descoperit că 70% din bateriile de la laptopurile aruncate pot alimenta un bec cu LED-uri timp de 4 ore pe zi, pentru un an. Acest lucru se datorează faptului că laptopurile își pierd portabilitatea cu mult înainte ca bateriile să fie epuizate complet (sau viața bateriei devine inacceptabil de scurtă), astfel încât acestea sunt eliminate mai devreme.

Bateriile de la laptopurile convenționale (atunci când sunt noi) dispun de capacități de la 40 Wh la aproape 100 Wh. În cazul în care capacitatea bateriei de laptop de 40 Wh scade cu 75%, va avea în continuare 10 Wh care pot alimenta un LED de 3 wați timp de 3 ore (285 de lumeni — suficient pentru ca o lampă să stea aprinsă câte ore), scrie Clean Technica.

LED-ul de 3 wați poate produce la fel de multă lumină ca un bec incandescent de 25 wați la o eficiență de 95 de lumeni per watt, comună pentru LED-urile de astăzi. El poate lumina o cameră și, chiar dacă nu nu va fi luminos, acesta este extrem de util pentru oamenii care nu au acces la electricitate.

Astfel, bateriile de la laptopurile vechi ar putea fi reciclate și ar putea facilita donarea luminilor solare acolo unde este nevoie de ele.

Grupul IBM, împreună cu o companie de cercetare și dezvoltare numită Radio Studio, au scos bateriile din laptopurile vechi și au scos și unitățile de stocare individuale numite celule. Ulterior, acestea au fost testate cu scopul de a se găsi cele mai bune și recombinate într-o nouă baterie.

Apoi, după adăugarea modemului USB de încărcare, precum și a circuitelor care previn supraîncălzirea, lămpile au fost dăruite unor cinci utilizatori din Bangalore care locuiesc în condiții extrem de grele.

Trei luni mai târziu, utilizatorii au spus că bateriile au funcționat bine. Aceasta este una dintre cele mai ecologice modalități de a recicla și de a oferi energie celor săraci.

Nicholas Brown de la Clean Technica a construit o lampă solară cu ajutorul unei baterii de la un laptop vechi de 13 ani (cel din imaginea de mai sus), și este mai luminoasă decât un bec incandescent de 25 wați.  Lampa rezistă, după încărcare, timp de două nopți.

Iată mai jos în ce măsură poate ajuta o asemenea lampă:

                                  

Roxana Muntean

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (21 votes cast)
Bateriile de laptopurile vechi ar putea ajuta la iluminatul țărilor în curs de dezvoltare , 5.0 out of 5 based on 21 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns