Uleiul de gătit, combustibil pentru o companie aeriană chineză

0
avion cu biocombustibil

Boeing 737-800 WL de la Hainan Airlines în zbor. Sursă foto: Fly Away Simulation

O companie aeriană chineză a încheiat, recent, primul zbor comercial în care s-a folosit biocombustibil obținut din ulei de gătit reciclat. Prin astfel de demersuri, țara urmărește să promoveze durabilitatea ecologică.

Potrivit phys.org, aeronava comercială de la Hainan Airlines a zburat de la Shanghai la Beijing folosind doar biocombustibil furnizat de China National Aviation Fuel și gigantul energetic Sinopec.

Avionul Boeing 737 a folosit un amestec de combustibil convențional (în proporție de 50%) și biocombustibil (50%) obținut din „ulei de gătit folosit, colectat de la restaurante din China”, a declarat un purtător de cuvânt de la Boeing pentru AFP.

Uleiul de gătit folosit, numit și „ulei de jgheaburi” în chineză, a fost subiectul multor articole din mass-media, jurnaliștii chinezi arătând modul în care produsul este uneori reutilizat ilegal pentru consumul uman.

Compania energetică Sinopec, care a fost criticată în documentarul chinez „Under the Dome”, spune că uleiul ar putea avea o utilizare mai practică.

„Acesta reprezintă un angajament serios pentru Sinopec, unul de a avansa continuu inovațiile științifice și tehnologice, precum și promovarea dezvoltării ecologice, cu emisii reduse”, se arată într-o declarație de la Sinopec.

Primul zbor din lume alimentat în totalitate de biocombustibil a avut loc în 2012, când un avion a decolat din capitala canadiană Ottawa. Pe de altă parte, tot mai multe avioane comerciale au început să folosească biocombustibili amestecați cu combustibil tradițional pe bază de petrol.

Australia Qantas și Air Canada au testat deja biocombustibili la zborurile comerciale.

Anul trecut, Boeing a anunțat că va coopera cu Commercial Aircraft Corp din China pentru a dezvolta aviația cu biocombustibil.

China este o piață cheie pentru Boeing, care estimează că țara va avea nevoie, până în 2033, de 6.020 de avioane în valoare de 870 miliarde dolari.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (8 votes cast)
Uleiul de gătit, combustibil pentru o companie aeriană chineză, 4.9 out of 5 based on 8 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns